2015-2016 Öğretim Yılı Örgün Eğitime Yerleşen Adaylar İçin Duyuru

Sevgili Öğrenciler,

Yüksek öğreniminiz için Ahmet Yesevi Üniversitesi’ni seçtiğinizi memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Sizlere, Ahmet Yesevi ailesi adına hoşgeldiniz diyor, bu seçiminiz sebebiyle sizleri içtenlikle kutluyorum.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin kök saldığı Türkistan bölgesi, Orta Çağ’ın kaderini değiştiren gelişmelerin temellerinin atıldığı, tarihî bir ilim ve kültür merkezidir.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetleri arasındaki ikili anlaşma ile bu kadim ilim ve kültür merkezini yeniden canlandırmak ve Türk devlet ve toplulukları arasında bilimsel ve kültürel ilişkilerin geleceğini şekillendiren güçlü bir köprü olabilmek amacıyla yola koyulmuştur.

Üniversitemize kayıt için gerekli bilgiler ekte sunulmuştur. Ayrıca kayıt günlerinde, Kazakistan’daki eğitim ve öğretim hayatınıza daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacak gerekli bilgiler verilecektir.

Sizleri bir kez daha kutlar, başarılarınızın devamını dilerim.

Prof. Dr. Musa YILDIZ

Mütevelli Heyet Başkanı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ’NE
KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

(ÖRGÜN EĞİTİM)

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, 2015-2016 öğretim yılında, Üniversitemize yerleştirildiniz. Kayıt işlemleriyle ilgili yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir. 10,11,12 Ağustos 2015 tarihleri arasında, 09.00-11.00/13.30-16.00 saatleri arasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı Bürosu’na şahsen başvurarak kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. Öğrencilerimizin Üniversitemize ilişkin beklentilerini öğrenmek, Kazakistan’daki eğitim ve öğretime daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmak amacıyla, kayıt gününde sabah 11.00 ve öğleden sonra 16.00 saatlerinde bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.

Kayıt İçin İstenen Belgeler

Harçsız Öğrenci Meşruhatlı Pasaport Çıkartılması

Üniversitemize yerleştirilen adayların, 2015-ÖSYS sonuç belgesi ve nüfus cüzdanı ile illerde vergi dairesi başkanlığına, vergi dairesi başkanlığı bulunmayan yerlerde defterdarlığa; ilçelerde vergi dairesi müdürlüğüne, vergi dairesi müdürlüğü bulunmayan yerlerde mal müdürlüğüne başvurması halinde, ayrıca bir belge istenmeksizin en az 2 yıl geçerli “harçsız öğrenci meşruhatlı pasaport” düzenlenmesi için gerekli işlemler ilgili kurum tarafından yapılacaktır. İlgili kurumdan aldığınız harçsız meşruhatlı pasaport onayı ile iliniz veya ilçenizdeki Emniyet Müdürlüğüne harçsız pasaport çıkartmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kazakistan vizesi alınabilmesi için pasaportunuzun süresinin, 2 yıldan az olmaması gerekmektedir.

Kazakistan Vize İşlemleri ve Kazakistan’a Gidiş

Mütevelli Heyet Başkanlığı Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosuna kayıt sırasında pasaportunuzu teslim ettiğiniz tarihten itibaren vize işlemleriniz toplu olarak başlatılacaktır.

Kazakistan’a ilk gidiş, Mütevelli Heyet Başkanlığınca koordine edilecektir. Vize işlemlerinin bitirilmesine bağlı olarak muhtemelen Eylül ayı sonunda, bir görevli refakatinde topluca Kazakistan’a gidilecektir. Öğrencilerin vizesi alındıktan sonra, Mütevelli Heyet Başkanlığı’nca bilet rezervasyonu yapılıp, uçuş bilgileri ve ödeme ile ilgili bilgiler www.ayu.edu.tr adresinde Eylül ayı içerisinde duyurulacaktır. Kazakistan’a gidiş için 500 Dolar ve Türkiye’ye geliş için 500 Dolar ulaşım ücreti Üniversite tarafından karşılanacaktır. Gidiş ulaşım ücreti, öğretim yılı başında, geliş ulaşım ücreti ise öğretim yılı sonunda, Üniversite Rektörlüğünce Türkistan’da ödenecektir.

Öğrencilere Öğrenim Süresince Türkiye’den Para Gönderilmesi

a) Öğrencinin adına Türkiye’deki herhangi bir bankada TL hesabı açtırılarak, bankadan sözkonusu hesaba bağlı visa ya da master logosu taşıyan bankamatik kartı çıkartılabilir. Öğrenci, bu banka kartı ile Kazakistan’daki visa veya master logosu gördüğü tüm ATM’lerden Türkiye’deki hesabına yatırılan parayı çekebilir. Ancak Türkiye’deki hesabına yatırılan TL tutarı, Kazakistan’daki bankanın ATM’sinden Tenge olarak ödenir. Bu işlemin, yatırılan tutar üzerinden banka komisyon kesintisi vardır. İşlem masrafını azaltmak için, para çekildiğinde, işlem ekstresi alınmaması uygun olur.

b) Uluslararası bir firma olan Western Union aracılığı ile Kazakistan’a para gönderilebilir. Öğrenciye para gönderecek kişinin, Türkiye’de herhangi bir Western Union acentesine kimliği ile gitmesi yeterlidir. Acentede bir form doldurularak para 10 dakika içinde Kazakistan’a ulaştırılabilir. Acentenin vereceği para transferi kon trol numarası öğrenciye bildirildiği takdirde, öğrenci bulunduğu şehirdeki Western Union acentesine giderek bu kontrol numarası ile parasını çekebilir. Bu işlemin yatırılan tutar üzerinden banka komisyon kesintisi vardır.

ÖNEMLİ NOTLAR

KAYITLARIN YAPILACAĞI ADRES

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı

Taşkent Cad. Şehit Temel Kuğuoğlu Sok. (Eski 10. Sok.) No:30 06490 Bahçelievler/ANKARA