Doğumunun 150.Yılında Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası Aydınları Uluslararası Konferansı (4 Mart 2016)

Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Uluslararası Türk Akademisi ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı tarafından 4 Mart 2016 tarihinde ‘’Doğumunun 150.Yılında Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası Aydınları Uluslararası Konferansı’’ düzenlenecektir.

UNESCO’nun Paris’te yapılan 38. Genel Konferansında Alaş Lideri, Büyük Devlet Adamı Alihan Bökeyhanov’un Doğumunun 150. Yıldönümü, UNESCO 2016 yılı Anma ve Kutlama Yıldönümleri Programına Alındı.

Nurmuhammed’in oğlu Alihan Bökeyhan 1866 yılında Kazakistan’ın Karkaralı vilayetinde dünyaya gelmiştir. XIX. yy. sonları ile XX. yy. başlarındaki önde gelen Kazak aydınları, toplum ve devlet adamları sırasında yer alan değerli şahsiyettir. Bilinçli hayatının tümünü halkın özgürlüğü ve ülkenin bağımsızlığı için harcayan vatan evladı, son nefesi tükenene kadar amacına ulaşma yolunda çok büyük emekler sarf etmiştir. Alihan Bökeyhanov, çok önemli toplum ve devlet adamı, millî mücadele ve Alaş Harekatı önderi, bağımsız Alaş Orda Hükümeti Başkanı, gazete yazarı, bilim adamı, tercüman, orman bilgini, iktisatçı, hayvancılık alanında bilimsel araştırma çalışmalarını düzenleyici, tarihçi, etnograf olarak Kazak halkının siyasi, sosyal, kültürel ve manevi tarihinde ebedî iz bırakan yüce şahsiyettir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız