Ahmet Yesevi Üniversitesinde Diş Hekimleri Günü Coşkuyla Kutlandı10 Şubat 2020

9 Şubat Dünya Diş Hekimleri Günü münasebetiyle Ahmet Yesevi Üniversitesinde kutlama töreni düzenlendi.

Diş Hekimliği Fakültesinde gerçekleştirilen etkinlikte Fakülte Dekanı Doç. Dr. Kerem Engin Akpınar günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Dekan Akpınar, ağız ve diş sağlığının genel vücut sağlığı açısından önemine dikkat çekerek “Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmaktadır. Bu bağlamda ağız ve diş sağlığımıza verdiğimiz önem genel sağlık anlayışımızı ortaya koymaktadır.” dedi.

Öte yandan Akpınar, “Toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışımızın tamamen değişmesi zorunluluk haline gelmiştir. Diş ve diş eti sorunlarımız yaşamımızda öncelikli yer alması gerekirken, her zaman en sona bırakılmakta tedavi aşamasına kadar bekletilmektedir. Diş ve diş eti hastalıkları “Önlenebilir”, “Kontrol Edilebilir” ve “Davranışla İyileştirilebilir” hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir, bu tedbirler sayesinde diş hastalıklarının tedavisi için yaptığımız harcamalar çok ciddi oranlarda düşerek 12 kat azalacağı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Koruyucu tedavi, hastalık kişide başlamadan önce hastalığın önlenmesidir. Koruyucu tedavi ile çözülmeyen durumlarda tedavi edici hizmetler ön plana geçer. Bu hizmetlerin etkinliğinin artırılması tedavi edici hizmetlerin kalitesini de artıracaktır. Koruyucu hizmetlere öncelik ve ağırlık verilmesi tedavi edici hizmetlerdeki maliyet, insan gücü ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır.” dedi.

Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir ve bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde akranları kadar, ailelerinin, öğretmenlerinin ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızı ve gençlerimizi bu konuda eğitmek ve hatta onlara sosyal sorumluluk anlayışıyla olumlu örnek olmak bizim en önemli görevimizdir.” dedi.

Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri, dişeti hastalıklarından korunmada bireyler sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilinçlendirilmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve eğitimle ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum, alışkanlıklarının oluşturulması, koruyucu uygulamalar ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir. Bu bilgiler doğrultusunda ağız diş sağlığının yaşamımızdaki önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla 9 Şubat Dünya Diş Hekimleri Günü olarak kutlanmaktadır. Bu meşakkatli yolda emek veren tüm diş hekimlerimizin, hocalarımızın ve diş hekimliği öğrencilerimizin 9 Şubat “ Diş hekimliği Gününü” kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 2019 yılında kurumumuzdan ayrılan Prof. Dr. Emin Türköz’ün emekliliği münasebetiyle kutlama mesajı verildi.

Diş Hekimleri Günü kutlama töreni öğrenciler tarafından hazırlanan konser programıyla devam etti. Kütüphanede düzenlenen etkinlikte öğrenciler ağız ve diş sağlığı hakkında bir sunum yaptılar. Törene katılan Dekan Akpınar hoca ve öğrencilere belge takdiminde bulundu.

Tören diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisi ile sona erdi.