"İlk Türk Mutasavvıfı: Hoca Ahmet Yesevi" Paneli Yapıldı15 Mayıs 2020

Esenler Belediyesi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen "İlk Türk Mutasavvıfı: Hoca Ahmet Yesevi" paneli, Esenler Kültür Sanat YouTube kanalından canlı yayında izleyiciyle buluştu.

Moderatörlüğünü Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'ın üstlendiği, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve panelistler: Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Prof. Dr. Dosay Kenjatay ve Prof. Dr. Necdet Tosun'un konuk olduğu İlk Türk Mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi'nin konuşulduğu panel 14 Mayıs 2020 tarihinde yapıldı.

Panelde, Türk diliyle yazdığı hikmetleriyle Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesine büyük katkısı olan, "Pir-i Türkistan" olarak da tanınan öncü şairin eserleri kapsamlı olarak ele alındı.

Etkinliği yöneten Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi hazretleri Divan-ı Hikmet'inde diyor ki 'Dertsiz insan insan değil bunu anla, aşksız insan hayvan cinsi bunu dinle.' Yani özetle insan olmanız için iki özellik yeterli; birincisi derdiniz olacak, ikincisi aşkınız olacak diyor." ifadesini kullandı.

Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'yi farklı yapan birçok yön bulunduğu, bunlardan öne çıkanın İslam'ın sunduğu temel değerleri Türkçe olarak öğretmesi olduğu değerlendirmesine bulundu.

Yayına bağlanan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Kazakistan'da yapmayı planladıkları etkinliği yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında online olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi Kültür Sanat Sezonu etkinliklerine değinen Göksu, Esenler Belediyesi olarak her sene kültür programlarında toplumu medeniyet değerlerinde iz bırakmış gönül erleriyle buluşturmaya çalıştıklarını, bu süreçte de kültürel etkinlikleri aksatmadan dijital ortamda devam ettirdiklerini anlattı.

Panelde konuşan "Aşkın Yolunda İnsan Hoca Ahmed Yesevi'nin İzinde" ve "Bilgelik Pınarı Yesevi Ahlakında Kadim Değerler" kitaplarının yazarı İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ise izleyicilerin ramazanlarını tebrik ederek, "Allah-u teala üzerimizdeki musibetlerden, arızi ve semavi belalardan ülkemizi, milletimizi, İslam dünyasını ve insanlığı uzak tutsun." dedi.

Hoca Ahmet Yesevi'nin bütün insanlığa ve özellikle Türk medeniyetinin irfan dünyasına katkıda bulunduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Ahmet Yesevi'nin beslendiği kaynaklar olan Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber'in sünnetlerinden ilham alarak ortaya koymaya çalıştığı bir hikmetler dünyası var." ifadesini kullandı.