Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Türkiye’nin Milli Mücadelesi ve Gençlik” Konusu Konuşuldu18 Mayıs 2020

Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün düzenlediği haftalık Telekonferanslar kapsamında bu hafta tarihçi-yazar Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan; “19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” münasebetiyle “Türkiye’nin Milli Mücadelesi ve Gençlik” konulu bir konferans verdi. 15 Mayıs 2020 Cuma günü çevrimiçi (on-line) olarak yapılan etkinliğin moderatörlüğünü AYU Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman yaptı. Türkiye ve Kazakistan’dan takip edilen konferansa Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, personel ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan konuşmasında özetle şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinin milli mücadele olarak adlandırılmasının birkaç nedeni vardır: Her şeyden önce bu mücadele bir varlık-yokluk mücadelesidir; istiklal ve istikbal mücadelesidir. Yine bu mücadele milli irade ilkesi doğrultusunda başlatılmış bir mücadeledir. Bu mücadelenin başında, bu mücadelenin lideri ve planlayıcısı konumunda olan Mustafa Kemal Paşa vardır. Kendisi mücadeleci bir yapıya sahiptir; inançlıdır, azimlidir, kararlıdır, lider karakterlidir ve üstün bir askeri kabiliyete sahiptir. Milli mücadelenin Samsun’dan başlatılması da tesadüf değildir. Samsun, 1850’lerden sonra ticari ve askeri yoğunluğun yaşandığı, ciddi bir azınlık nüfusun barındığı, konsoloslukların bulunduğu, fabrikaların kurulduğu bir şehir konumundadır. Bu dönemde gayr-ı müslimler silahlanmışlardır. Merzifon’da bulunan Amerikan koleji, ayrımcılık yapan cemiyetleri kontrol ve organize etmektedir. Kurulması planlanan Pontus Rum devletinin başkenti olarak da Samsun düşünülmektedir. Milli mücadele fikri İstanbul’da doğmuştur. Ancak bu fikir Samsun’da olgunlaşmıştır. Öznesi halktır. Mustafa Kemal Paşa bu fikrini Samsun halkıyla test etmiştir. Çeşitli mekânlarda halk ile bir araya gelmiş, birebir görüşmeler yapmış ve halkın nabzını tutmuştur. Halktan aldığı cevap ve halkta gördüğü ışık onun tam bağımsızlık konusundaki güvenini ve düşüncesini güçlendirmiştir. Bu güven ona; “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözünü söyletmiştir. Kısaca milli mücadelenin özü, vatanın bütünlüğüdür.”

19 Mayıs ve Gençlik Haftası münasebetiyle konuşmasının bir bölümünü de gençlik konusuna ayıran Prof. Dr. Çağlayan, bu konuda da şunları ifade etti: “Gençlik geleceğimizdir. Her millet geleceğini güvence altına almak için gençliğe önem vermiştir. Cumhuriyetin temel ilke ve hedeflerinden biri de; bir mefkûre ve ülkü sahibi olan, tarihi bilen ve tarih bilinci olan gençler yetiştirmektir. Bu gençlik bilgiye ve bilime önem veren, dünyadaki mevcut şartları algılayabilen, çalışkan bir gençliktir. Cumhuriyet aynı zamanda yüksek karakterli gençler yetiştirmeyi hedeflemiştir. Bütün bunlar için de gerekli adımları atmış, eğitim kurumlarını revize etmiş, değerler eğitimini önemsemiş ve öncelemiştir; ayrıca eğitimde de millileşmeyi sağlamaya çalışmıştır. Bugün bizler Türk Dünyası olarak milli, ahlaki, kültürel ve rasyonel değerlere sahip gençler yetiştirebilmeli, bu iradeyi ortaya koyabilmeliyiz.”

Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın ilgi ile takip edilen konferansı soru-cevap bölümünün ardından teşekkür konuşmalarıyla son buldu.