Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Bir Türk-İslam Medeniyeti Düşünürü: Farabi” Başlıklı Online Konferans Düzenlendi23 Mayıs 2020

2020 Yılının Birleşmiş Milletler tarafından Farabi yılı ilan edilmesi münasebetiyle Ahmet Yesevi Üniversitesinde 22 Mayıs 2020 Cuma günü “Bir Türk-İslam Medeniyeti Düşünürü: Farabi”  başlıklı bir online konferans düzenlendi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ile Kazakistan’ın farklı üniversite ve enstitülerinden çok sayıda akademisyenin katıldığı konferans ilgi ile takip edildi.

Prof. Dr. Cengiz Tomar konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türk-İslam âleminin ilk filozofu Farabi’nin doğumunun 1150. yılı dolayısıyla üniversite olarak pek çok faaliyet ve uluslararası sempozyum yapmayı planladıklarını ancak Korona salgını nedeni ile online toplantılar yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Salgının bitmesi durumunda Eylül ayından itibaren üniversite olarak, hem Türkiye hem de Kazakistan’da Farabi konulu uluslararası konferanslar düzenleyeceklerini ifade etti. Rektör Vekili Tomar konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, Farabi’nin el-Medinetü'l-Fâzıla (Erdemli Şehir) adlı eserindeki fikirlerinden günümüzde nasıl istifade edilebileceğini anlatan bir konuşma yaptı.

Moderatörlüğünü Ahmet Yesevi Üniversitesinden Prof. Dosay Kenjetay’ın yaptığı konferansın devamında sırasıyla, Kazakistan Cumhuriyeti Kamu Hizmetleri Akademisi, Türkistan Direktörü Janat Mamımkulov,  Avrasya Milli Üniversitesinden Prof. Dr. Kabılova Ayna Sagatbekkızı, Almatı Felsefe, Siyaset ve İlahiyat Enstitüsünden Prof. Dr.  Kurmangalieva Galiya, Felsefe, Siyaset ve İlahiyat Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurmatov Serik Esentayulı ve Nur-Mübarek Mısır İslam Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Sandıbay Jalgas sunumlarını gerçekleştirdiler.

Konferans, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile son buldu.