Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar “Rektörler Buluşması-Pandemi ve Yüksek Öğretimin Geleceği” Konulu Webinarda Pandemi Sürecini Değerlendirdi24 Mayıs 2020

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından düzenlenen ve üç farklı üniversitenin rektörünün katıldığı “Rektörler Buluşması-Pandemi ve Yüksek Öğretimin Geleceği” konulu Webinarda Pandemi sürecini ve etkilerini değerlendirdi.

Moderatörlüğünü Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’nun yaptığı seminere Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz katıldı.

Seminer rektörlerin üniversitelerini tanıtması ile başladı. Seminerde Korona nedeniyle Yüksek Eğitindeki değişim ve dönüşümler, eğitimle ilgili gelecekteki öngörüler, uzaktan eğitimin avantaj ve dezavantajları, Korona’nın uluslararası öğrenci değişimine etkileri, yaşanan Pandemiden sonra üniversitelerde ve eğitimde nasıl bir değişim olacağı konularına değinildi.

Prof. Dr. Cengiz Tomar konuşmasına Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak Korona sürecinde alınan tedbirleri, online eğitimin avantaj ve dezavantajlarını anlatarak başladı. Tomar, uzaktan eğitimin bilgiye kolay ulaşma, farklı üniversitelerden faklı hocalardan ders almak ve farklı bakış açılarını deneyimleme şansı sağlaması gibi önemli avantajlarının yanı sıra, okul ortamında sosyalleşme, yüz yüze eğitimle hoca-öğrenci tecrübe paylaşımının azalması gibi dezavantajlarına değindi. Tomar, tarihteki diğer büyük salgınlarda olduğu gibi günümüzde yaşanılan Pandemi’nin de büyük değişim ve dönüşümlere neden olacağını belirtti. Gelecekteki eğitimin, kişiye özel, daha esnek,  fakat maddi olarak daha maliyetli olacağını düşündüğünü söyleyen Tomar, üniversitelerarası işbirliklerinin de artacağını, daha butik ve tematik üniversitelerin öne çıkacaklarını ifade etti.

Prof. Dr. Tomar, konuşmasında salgının online toplantı, seminer ve konferansların sayısını arttırdığını bunun da eğitimin daha geniş kitlelere ulaştırılmasına imkan sağladığını ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ise Rotterdam İslam Üniversitesindeki uygulamalar, Pandemi süreci ve etkilerinden bahsetti.

Prof. Dr. Cem Zorlu Necmettin Erbakan Üniversitesi konu ile ilgili görüşlerini paylaştı ve katılımlarından dolayı konuklarına teşekkür etti.

Webinar’a katılan her üç rektör de salgının etkisinin azalması durumunda Eylül ayında normal eğitim sürecine geçileceğini belirtti.