“Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Uluslararası Arenada Tanınması; Tarih Dersleri” Online Konferansı Yapıldı28 Mayıs 2020

Kardeş ülke Azerbaycan’ın 102. Yıl Bağımsızlık Günü münasebetiyle 28 Mayıs 2020 Perşembe günü Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın da katılımıyla “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Uluslararası Arenada Tanınması; Tarih Dersleri” başlıklı online konferans düzenlendi.

Moderatörlüğünü Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Genel Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Aliyeva’nın yaptığı konferansa ADPU Rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeslerinden Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve Bölümü'nden Prof. Dr. Halil Bal, T.C. Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Nihat Büyükbaş, Bakü Devlet Üniversitesi Azerbaycan Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azad Rzayev, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Dr. Kamran Ismayilov, Azerbaycan Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Akademisi Tarih Bölüm Başkanı Firdovsiyya Ahmedova konuşmacı olarak katıldılar.

Prof. Tomar konferansın açılışında yaptığı konuşmada “biz daha önceki yıllarda bu özel günü Azerbaycan’dan gelen öğrencilerimizin hazırladığı etkinliklerle kutluyorduk. Bu sene Covid-19 salgınından dolayı bunu gerçekleştiremedik. Davetinizden onur ve gurur duydum. Üniversitemizde 18 ülke 40 Türk topluluğundan öğrencimiz bulunmakta ve bunların bütün özel günlerine katılıyor öğrencilerimizin yanında olmaya çaba gösteriyorum” dedi. Tomar konuşmasının devamında Sayın Nazarbayev’in konuşmasına atıf yaparak, artık İki Devlet Tek Millet yerine Altı Devlet Tek Millet dediğini ve her Türk devletinin marşını aynı coşkuyla dinleyip aynı şeyleri hissettiğini söyledi. Tomar “Azerbaycan’ın bayramı bizim de bayramızdır. Bu vesile ile birçok dostumla bir araya gelme fırsatı buldum. Şükranlarımı sunuyorum” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Online konferans konuşmacıların sunumları, dinleti ve şiirlerle devam etti. Katılımcıların da söz aldığı konferans soru-cevap bölümü ile son buldu.