Ahmet Yesevi Üniversitesinde “Ortak Tarih - Ortak Hedef - Ortak Yazım” Sempozyumu Düzenlendi22 Aralık 2021

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası Türkoloji Merkezi iş birliğinde Kazakistan’ın Bağımsızlığının 30. yıldönümü münasebetiyle 15 Aralık 2021 tarihinde “Ortak Tarih - Ortak Hedef - Ortak Yazım” başlıklı uluslararası sempozyum düzenlendi.

Uluslararası Sempozyum, Kazakistan Milli Bilimler Akademisi Sosyal ve Fen Bilimleri Bölümü Sekreteri, Uluslararası Türkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erden Kajıbek ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doҫ. Dr. Vakur Sümer’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Resmi aҫılış töreninden sonra Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amreyev (İstanbul), TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov (Ankara), Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kuanış Yergaliyev (Nur-Sultan), Uluslararası Kazak Dili Kurumu Başkanı, Kazakistan Parlamentosu Milletvekili Berik Abdigali (Nursultan) ile Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan’ın misyon temsilcilerinin kutlama mesajları okundu.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amreyev mesajında: Kazakistan’ın Bağımsızlığının 30. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Ortak Tarih - Ortak Hedef - Ortak Yazım” Sempozyumu’nun İstanbul'da yapılan Türk Devletleri Devlet Başkanları 8. Zirvesi’nde gündeme getirilen konularla bağdaştığını ve Türk dünyasının 2040 yılına kadarki gelişme hedefleriyle benzer hedef doğrultusunda olduğunu dile getirdi.

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kuanış Yergaliyev, N. Nazarbayev’in “Bağımsızlık Dersleri” makalesinde yer alan “Sakalar ve Hunlar, bizim atalarımızdır. Daha sonraki dönemlerdeki kahraman Türk Kağanlığı, bizim geҫmişimizdir. Atalarımız geniş topraklarını muhafaza etmiş, büyük bozkır kültürünü meydana getirmiştir.” diyerek ortak tarih anlayışını vurguladı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, sempozyuma yönelik tebrik mesajında ​​“Ortak yazı, ortak Türk alfabesi, semboller ve yazım kuralları Türk dünyasını birleştirmenin rasyonel bir yoludur. Ortak yazı, Türk toplumunun gelişimi ve oluşumu için kültürel ve eğitici bir araçtır.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, sempozyumun faydalı olması temennilerinde bulunarak Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin kurulduğu günden bu yana sağlam bir dostluk ve birlik zemini oluşturduğunu, Türkiye ile ikili ve çok taraflı ilişkilerimizin tarihi köklerimize, ortak kültürel ve manevi değerlerimize dayandığını söyledi. Şu anda iki ülke arasındaki ilişkilerin başarıyla geliştiğini ve Stratejik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde bölgesel ve küresel düzeyde uluslararası ilişkiler sisteminde önemli bir faktör hâline geldiğini kaydederek sempozyumun özellikle Türk dünyası için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Bilimsel oturumun açılış konuşmasını Türkolog Ahmet Bican Ercilasun (Ankara) “Modern Türk araştırmalarının güncel sorunları üzerine yaptı. İkinci konuşmacı olarak, “Türkoloji” Uluslararası Bilim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü Kamal Abdulla (Bakü) “Mitolinguistik” üzerine bir sunum yaptı. Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri, Uluslararası Türkoloji Merkezi Başkanı Erden Kazhybek (Almatı) “Dil reformu - manevi yenilenmenin temeli” başlıklı sunumunu paylaştı.

Alanında uzman isimlerin sunduğu bildirilerin ardından Uluslararası Türkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erden Kajıbek ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doҫ. Dr. Vakur Sümer’in yaptığı değerlendirme konuşmasıyla sempozyum sona erdi.