Ahmet Yesevi Üniversitesi 30 Yaşında20 Tem 2022

Ahmet Yesevi Üniversitesi, 31 Ekim 1992 tarihinde Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanan uluslararası anlaşma doğrultusunda kurulan, Türkiye’nin ve Kazakistan’ın özerk statüye sahip, ilk ortak devlet üniversitesidir. Üniversite bu anlamda, Türkiye Cumhuriyetinin ilk sınır ötesi yüksek öğretim tecrübesi olması nedeniyle önemli bir misyon üstlenmiştir.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, teknolojik donanımı ve modern fiziki alt yapısıyla Kazakistan’ın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri açısından uluslararası saygınlıkta, örnek bir kurumdur.

Bilimsel Yayın ve Üniversitelerarası Sıralamalarda Hızla Yükseliyor

2020 sonuçlarına göre Scopus veri tabanında yer alan Q1-Q2 dergilerinde Kazakistan üniversiteleri tarafından yayınlanan makale artış oranına göre Üniversitemiz ülkenin en iyi 5 üniversitesi arasına girmiştir. 2019 sonuçlarına göre, Üniversitemiz Scopus Award-2019'da Yılın Atılımı ödülünü kazanmıştır.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, bu sene QS Sıralamasında dünyada ilk 750’ye; Akademik Değerlendirme kriterlerine göre yapılan sıralamalarda ise 362. Sıraya yerleşmiştir. Gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya (EECA) Üniversiteleri sıralamasında 2022 yılında 450 üniversite arasında 130. sıraya yerleşerek geçen yıla göre 45 basamak yükseldi.

30. Yılına Özel 30 Büyük Proje Gerçekleştiriliyor

Mütevelli Heyet Başkanı Muhittin Şimşek, 30. Yılda 30 proje başlattığını ifade etti. Ana Yurttan Ata Yurda 100 Ders Kitabı, Yesevi Bahar Okulu, Ana Yurttan Ata Yurda Sağlık Köprüsü, Engelli Eğitim Merkezleri, İstahdama Yönelik Kurslar, Dil Öğretim Merkezleri, Türkistan’ın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması, Çocuk Edebiyatı Festivali gibi 30 farklı kültürel alanda 30. Yılına özel projeler geliştiriliyor.

Teknolojik Çalışmalara Destek ve TUSAŞ ile Anlaşma

Ahmet Yesevi Üniversitesi birçok uluslararası firma ile anlaşmalar imzalamıştır. TUSAŞ ile imzalanan anlaşma ile Üniversite bünyesine havacılık ve uzay sanayii alanında ileri teknoloji laboratuvarı kurulması kararlaştırılmıştır. Huawei’nin katkıları ile bilgi teknolojileri alanında Huawei IT Akademisi kurulmuştur. Sivil Havacılık Eğitim Programı, Elektrik Sistemlerinde Dijital Modeller Laboratuvarı, 3D Eğitim Laboratuvarı, FABLAB Laboratuvarı gibi üst düzey teknoloji laboratuvarları, Robotik Kodlama Kursları ile öğrencilere kaliteli bir eğitim fırsatı sunmaktadır.

Uzaktan Eğitimde Öncü

Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye Türkçesiyle Uzaktan Eğitim Programları (TÜRTEP) ile Uzaktan Eğitime yeni bir soluk getirmiştir. TÜRTEP, öğrencilerine çağımızın yüksek bilişim teknolojilerine dayanan web tabanlı internet ortamında kaliteli bir eğitim vermeyi amaç edinmiştir. Bu sistemin tercih edilmesinin nedeni, klasik eğitimdeki sınırlı öğrenci sayısı, kısıtlı mekân ve zaman boyutunu aşan, herkese okuma imkânı sunan, daha etkili ve verimli bir sistemin tercih edilmesidir. Bu sistemle eğitim, 24 saat canlı tutulmakta ve öğrenciye 24 saat bilgi alma imkânı yaratılmakta, etkili ve dinamik boyut ve imkânlarda danışman öğretim üyesiyle sürekli iletişim içinde bulunması sağlanmaktadır.