Üniversitemizden Haberler

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Saraybosna'da Basına Açıklamalarda Bulundu

24.05.2023

Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü'nün üç ana editör grubunun yaklaşık beş yıllık çalışması sonucu ortaya çıktığını ve 14.109 madde başı, 5 milyon civarında kelime ve 62 bin esere yer verdiğini söyledi. Ayrıca Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın pek çok üniversitesinde çalışan 1100 akademisyenin katkılarıyla hazırlandığını belirtti.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü'nün, yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra ülkemiz başta olmak üzere dünyanın 75 ülkesinden takip edildiğine dikkat çeken Şimşek, aranan maddelerin arama motorlarının indekslemesiyle üst sıralarda yer aldığını ve pek çok kez ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Prof. Dr. Muhittin  Şimşek, sözlüğün dijital olarak http://teis.yesevi.edu.tr/ adresinde erişime açık olduğunu, ancak sınırlı sayıda basılı örneğinin de okuyucularla buluştuğunu ifade etti.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi'nin Türk edebiyatının gelişimine ve araştırmalarına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Prof. Dr. Muhittin Şimşek, sözlüğün edebiyatçılar, öğrenciler, araştırmacılar ve ilgililer için önemli bir başvuru kaynağı olduğunu vurguladı.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesinin kullanıma açıldığı günden bu yana gördüğü yoğun ilgiden dolayı “Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak projenin gördüğü yoğun ilgiden dolayı çok memnunuz; 27 milyon ziyaretçi, bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “Türkiye Yüzyılında Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak, Türk edebiyatının zengin mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda büyük bir çaba sarf ediyoruz. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi'nin hazırlanmasında emeği geçen tüm akademisyenlerimize ve çalışmanın yayınlanmasına katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunarım” diyerek sözlerini tamamladı.

Görseller