Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Semerkant’ta Tanıtıldı

08.06.2023

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisinin Semerkant’ta tanıtımını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Muhittin Şimşek konuşmasında, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi'nin üç ana editör grubunun beş yıllık çalışması sonucu ortaya çıktığını açıkladı. Sözlük, Divan Edebiyatı, Âşık-Tekke Edebiyatı ve Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı olmak üzere Türk edebiyatının çeşitli dönemlerini kapsıyor ve 14.109 madde başı, 5 milyon kelime ve 62 bin eser içeriyor.

1100 akademisyenin katkısıyla hazırlanan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra dünya genelinde ilgi görmeye başladı. Çalışma, arama motorlarının indekslemesi sayesinde sıkça ziyaret edilen siteler arasında yer almaya başladı. Sözlük, dijital olarak http://teis.yesevi.edu.tr/ adresinde erişime açık olmakla birlikte, sınırlı sayıda basılı örneği de mevcuttur.

Prof. Dr. Şimşek, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi'nin Türkiye'nin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarının önemli bir örneği olduğunu belirtti. Ansiklopedinin Türk edebiyatı tarihine katkı sağlamayı hedeflediğini ve öğrenciler ile araştırmacılar için önemli bir kaynak niteliği taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak bu çalışmada yer almaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Muhittin Şimşek sözlerini şu ifadelerle tamamladı. “Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak, Türk edebiyatının zengin mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarında yer almaktan gurur duyuyoruz. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi'nin hazırlanmasında emeği geçen tüm akademisyenlerimize ve çalışmanın yayınlanmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”