©
Saygıdeğer dostlar, Sevgili Yesevi ailesi;
Üniversitemizin faaliyetleri ve sizlerle yüz yüze olmasa da satırda birlikte olmanın bir aracı olan Ayhaber dergimizin 71. sayısı ile karşınızdayız (karşı sözünü sevmiyorum) yanınızdayız.
Dergimiz son iki sayıya kadar basılı hâlde sunuluyordu sizlere. Ancak takdir edersiniz ki bu tür dergiler için baskı hem pahalı hem de gereksizdir. Zira meraklısı için dijital ortam daha kullanışlı, bizim için maliyetsiz, çevre için birkaç ağacın korunması açısından da çok önemlidir. Ayrıca arşiv bakımından hem yük olmayacak, rafları işgal etmeyecek hem de her an ulaşabileceksiniz. Bu nedenle dergimizi artık kuşe baskılı olarak göremeyeceksiniz.
Biz memnunuz. Sizi bilmem?
Saygıdeğer dostlar;
Türk Dünyası’nın önemli kurumlarından ve Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin ilk mücessem faaliyeti olan üniversitemizin 30. yılını kutlamaya hazırlanıyoruz.
Geçen süre içinde hukuktan mühendisliğe, uluslararası ilişkilerden edebiyata, öğretmenlikten hekimliğe birçok alanda dünyanın dört bir yanına dağılmış mezunlarımız hizmet etmektedir. Üniversitemizde pandemi ortamına rağmen birçok faaliyet yapılmıştır. Ama bizi en mutlu eden faaliyetler ise toplumun ihtiyaçlarına cevap veren ayrıca akademik başarımızı tetikleyen faaliyetlerdir.
Geçen sayıdan bu yana;
Mart ayında düzenlenen Türk Konseyi Gayriresmî Zirvesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitemizden “Türk Dünyası’nın medar-ı iftiharı” şeklinde bahsetmesi bizler açısından gurur kaynağı olmuştur. Bu zirveye katılan ve Türkistan ile üniversitemiz için çok önemli kararlar alan Türk Dünyası’nın bütün devlet başkanlarına şükranlarımızı arz ederiz.
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Türk Dünyası’nın aksakalı Sayın Nursultan Nazarbayev ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Jomart Tokayev olmak üzere Türk Konseyine üye diğer Devlet Başkanlarının bize verdiği vizyon ve bu vizyonun gerçekleştirilmesi için yükledikleri misyon fevkalade önemlidir. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin çalışanları olarak her seviyedeki arkadaşlarımız, bu vizyon ile çalışmalarını yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir.
Mütevelli Heyet Başkanlığımız tarafından başlatılan “Ana Yurttan Ata Yurda Sağlık Köprüsü” projesi ile ülkemizin önemli tıp doktorlarını Türkistan’daki üniversite hastanemizde misafir ediyoruz. Hocalarımız teşhis, tedavi ve eğitim faaliyetleri ile kardeş Kazakistan’a sağlık alanında katkı sunmaya devam edecektir.
Üniversitemiz çevresinde bulunan alanların ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Sonbaharda başlayan fidan dikim projesiyle 5000’den fazla fidan güzel Türkistan’da boy verdi.
XI. Kazakistan Üniversitelerarası Yaz Oyunları’na ev sahipliği yapan üniversitemiz, spordaki başarısı ile Kazakistan’dan olimpiyatlara uzanan bir mesafe kat etti. Eğitim hayatlarındaki başarıyı sporla taçlandıran her bir öğrencimizi ve onların üzerinde emeği olan hocalarını tebrik ediyorum.
COVID-19 sebebiyle çoğu etkinliğimizi rû-be-rû yapamadık. Ancak teknolojinin imkânlarından faydalanmaya özen gösterdik, “Türkistan - Türk Dünyasının Manevi Başkenti: Entegrasyonu ve İşbirliği Perspektifleri” konferansı ile Türk Dünyası’nın önemli kuruluşları ile çevrim içi toplantıda bir araya geldik. Devlet büyüklerimizin bize gösterdikleri vizyonu misyon hâline getirmek için bizler; Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türk Konseyi, TÜRKPA, TÜRKSOY, Türk Akademisi ve diğer paydaşlarla elimizi taşın altına koymaya gayret ediyoruz.
Türkiye’de doktora yapan üniversitemiz öğretim görevlileri ile ayda bir kitap okuma ve bilimsel çalışmalarını istişare etmek üzere danışman hocaları Prof. Dr. Fırat Purtaş başkanlığında toplantılar düzenliyoruz. Geçtiğimiz günlerde salgın tedbirlerine uygun şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir ziyaret gerçekleştiren öğrencilerimiz ile bu programların devamlılığını önemsiyoruz.
Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Türkistan ziyaretimizde önemli temaslarda bulunduk. Türkistan valimiz Sayın Ömirzak Şökeyev, üniversitemizin Türkistan’ın kalkınmasında büyük katkıları olacağını ifade ederek dinamik bir yapı ile hızla önemli projelerin gerçekleşmiş olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yerel yönetimler ile yapılan olumlu görüşmeler hem üniversitemiz hem de Türk Dünyası için önemli iş birliklerinin nişanesidir.
bilig - Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergi’mizin 2008 yılından beri Clarivate Analytics’in bünyesinde yer alan Social Science Citation Index (SSCI)’teki konumu her geçen yıl daha da güçlenmektedir. Web of Science Journal Citation Reports (JCR) tarafından Haziran 2020’de açıklanan veriler bilig - Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi’nin etki faktörünün (impact factor) istikrarlı bir şekilde artmaya devam ettiğini göstermektedir. Kaliteden ödün vermeden yapılan her çalışma başarı ile sonuçlanmıştır. bilig dergimiz de bunun bir göstergesidir. Bu başarıda emeği olan yayın yönetmenimiz ve yayın kurulu üyelerimize teşekkür ederiz.
72. sayıda pandemisiz, maskesiz, mesafesiz günlerde sağlıkla ve huzurla buluşmak niyazı ile saygı ve sevgilerimi sunarım.
Prof. Dr. Muhittin ŞİMŞEK
Mütevelli Heyet Başkanı