©
Saygıdeğer Dostlar, Sevgili Yesevi Ailesi;
Üniversitemizin faaliyetlerini derleyip sizlerle paylaştığımız, yüz yüze olmasa da satırda birlikte olmanın bir aracı olan Ayhaber dergimizin 72. sayısı ile yanınızdayız.
Eylül ayında pandemi tedbirlerine uygun olarak Kazakistan Eğitim Bakanlığının kararı sonucunda hibrit sistem ile yüz yüze eğitime geçmiş bulunuyoruz. Öğrencilerimizle derslerin dışında çeşitli etkinliklerde bir araya gelmeyi özlemiştik. Bugün yeniden onlarla bir arada olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu vesileyle yeni eğitim-öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Türk dünyasının önemli kurumlarından ve Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin ilk mücessem faaliyeti olan üniversitemizin 30. yılını kutlamaya hazırlanıyoruz. Biz yeni yaşımızı kutlarken Türk dünyasının bağımsızlığının da 30. yılına iştirak ediyoruz. Türk dünyasının bağımsızlık süreci, Üniversitemizin düzenlediği “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu” Türk Dünyasında Değişime Yön Veren Ortak Miras: Dil, Tarih, Edebiyat ve Mefkûre Temasıyla 09-10 Kasım 2021 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşecek.
Son sayımızdan bu yana;
“Ana Yurttan Ata Yurda Sağlık Köprüsü” projemiz ile Türkiye’den Kazakistan’da bulunan Üniversitemiz Hastanesine giden hekimlerimiz ile bölge halkına şifa dağıtmaya devam ediyoruz.
Öğrencilerimiz bilimsel alanda olduğu kadar spor alanında da bizleri gururlandırarak müsabakalardan yeni madalyalar ile Türkistan’a dönmekteler. Spor alanındaki başarılara imza atan öğrencilerimizi ve hocalarımızı bir kez daha tebrik etmek isterim.
Hasbihâl programları ile Türkiye’de doktora eğitimi gören Kazakistanlı öğrencilerimizle Mütevelli Heyet Başkanlığımızda bir araya geliyoruz. Ekim ayında Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Abzal Saparbekuly'nın konuşmacı olarak katıldığı “Bağımsızlığının 30. Yılında Kazakistan Türkiye İlişkileri” başlıklı programımız da bağımsızlığın 30. yılının değerlendirildiği bilimsel faaliyetler arasında yerini aldı.
Üniversitemiz bünyesinde iki yılda bir düzenlenen Türkoloji Kongresinin dokuzuncusunu ekim ayında düzenledik. Türkistan canlı bir Türkoloji laboratuvarı ve bu laboratuvarın iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu sebeple Türkistan'ı Türkoloji'nin merkezi hâline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu söylemek isterim. Sekizinci yüzyılda taşlara kazınan Türk dili ve Türk tarihi bizim mirasımızdır. Bu mirasın araştırılmasıTürkoloji’nin ve bizlerin vazifesidir.
Üniversitemizin dönem başkanı olduğu “Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği Beşinci Genel Kurulu” çok sayıda üniversitenin katılımı ile Türkistan’daki yerleşkemizde düzenlendi. Türk dünyasının parlayan yıldızı olan Üniversitemiz, ev sahipliği boyunca üzerine düşen görev ve sorumluluklarının bilincinde hareket ederek yaşanan salgın sürecine rağmen birçok bilimsel ve kültürel faaliyet gerçekleştirmiştir. Tüm bu faaliyetleri sizlerle 72. sayımızda paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
73. sayıda pandemisiz, maskesiz, mesafesiz günlerde sağlıkla ve huzurla buluşmak niyazı ile saygı ve sevgilerimi sunarım.
Prof. Dr. Muhittin ŞİMŞEK
Mütevelli Heyet Başkanı