AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ'NE HOŞGELDİNİZ |
Üniversitenin merkez yerleşkesi, Güney Kazakistan’daki Türkistan şehrinde hizmet vermektedir. Merkez yerleşkesi dışında, Türkistan’a 30 km. mesafede bulunan Kentav ve 150km. mesafede bulunan Çimkent şehrinde de eğitim binaları bulunmaktadır.
Üniversitemiz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan ana yerleşkesinde örgün, açık (dışarıdan) ve uzaktan (internet üzerinden) eğitim olarak yürütmektedir. Kazakistan ve Türkiye’den öğrenci alımı, ülkelerin merkezî sınavları; diğer Türk Devlet ve Topluluklarından öğrenci alımı ise özel seçme sınavları ile yapılmaktadır.
Üniversitemizde eğitim-öğretim dili, Kazakça ve Türkçedir. Ayrıca bazı bölümlerde, belirlenen oran dâhilinde, eğitim Rusça ve İngilizce yapılabilmektedir. Üniversitede Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile diğer Türk ve Akraba Topluluklarından gelen öğrenciler öğrenim görmektedir. Takip edeceği programın eğitim dilini bilmeyen öğrencilere bir yıl hazırlık eğitimi verilmektedir. Bu amaçla Türkiyeli öğrencilere Kazakça ve Rusça, Türk Dünyasından gelen öğrencilere ise Kazakça ve Türkçe öğretilmektedir.
Akademik personelimiz, Kazakistan, Türkiye ve diğer ülkelerin seçkin bilim adamlarından oluşmaktadır. Bu ve bunun gibi özellikleri sebebiyle Üniversitemiz, Kazakistan’ın rekabet gücü yüksek üniversiteleri arasındadır.
Giriş sınavını kazanan Türkiye Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti ve diğer ülkelerin lise ve dengi okul mezunu vatandaşları, üniversitemizde öğrenim görme hakkına sahiptir.
Üniversitemiz Tüzüğü gereği, öğrenci kompozisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, diğer Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile Türk ve Akraba Toplulukları mensuplarından oluşmaktadır.
Türkiye’den
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı aday öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, her yıl belirlenen program ve kontenjanlara göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS ile gerçekleştirilmektedir.
Kazakistan’dan
Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı olan aday öğrenciler, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığınca yapılan merkezî öğrenci seçme sınavlarında aldıkları puanlar ve kontenjanlar göz önüne alınarak yerleştirilmektedirler.
Türk Dünyası’ndan
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından öğrenci seçimi Rektörlük tarafından yapılmaktadır. Posta yoluyla, internet üzerinden ya da anlaşma yapılan resmî kurum ve kuruluşlar aracılığıyla alınan başvurular, kurulan komisyon tarafından belirlenen ölçütlere göre değerlendirilerek öğrenci seçimi yapılmaktadır. Başvuru koşulları Üniversitenin internet sitesinde duyurulmaktadır.
Üniversitemizden verilen diplomaların denkliği kanunla sağlanmıştır. Diplomalar, Kazakistan ve Türkiye’de aynı alan ve seviyede öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının diplomalarına ve bunların milletlerarası geçerliliğine eş değerde olup, sahiplerine aynı hakları sağlamaktadır.
Üniversitemizde örgün eğitim-öğretim, harçsız ve burslu, harçsız ve ücretli olarak yapılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nden kabul edilen örgün öğrenciler için eğitim öğretim ücretsiz ve harçsızdır. Kazakistan Cumhuriyeti dışından kabul edilen, ücretsiz ve burslu örgün eğitim öğrencileri, yönetmeliklerde belirlenen şartları yerine getirememeleri hâlinde, burs haklarını kaybederler fakat eğitim ücreti ödemezler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere, her yıl için yılda bir defaya mahsus olmak üzere göre ulaşım ücreti desteği sağlanmakta; Kazakistan’a gidiş için 500 ABD Doları karşılığı 180.000 Tenge, dönüş için 500 ABD Doları karşılığı 180.000 Tenge ulaşım ücreti Tenge olarak Rektörlükçe ödenmektedir.
Hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere yaklaşık Türk Hükümeti tarafından 50 USD karşılığı (18.000 T), Tenge, Kazak Hükümeti tarafından 60 USD (28.000 T) karşılığı Tenge, üst sınıfta okuyan öğrencilere yaklaşık Türk Hükümeti tarafından 50 USD karşılığı 18.000 Tenge, Kazak Hükümeti tarafından 90 USD (42.000 T), karşılığı Tenge burs verilir; 1. sınıfın 1. döneminden itibaren her bir dersin notu en az 2,33 olması halinde öğrencinin bursu devam eder. Hazırlık hariç, üst sınıfta okuyup da bir dersten 2,33’den düşük not alan veya başarısız olan öğrenciler, öğrenimlerine ücretsiz olarak devam eder ancak burs haklarını kaybederler. Bir sonraki dönem 2,33 ortalamayı yakalayan öğrencinin bursu devam eder. Öğrenciler, barınma ve kişisel giderlerini kendileri karşılamaktadır.
Üniversitemize yerleşen Türkiyeli öğrenciler, burs ve kredi için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurabilmektedir.
Üniversitemize ÖSYM tarafından yerleştirilen adayların ön kayıtları, Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından ilan edilen tarihlerde e-devlet üzerinden ya da Ankara’daki Mütevelli Heyet Başkanlığında ön kayıtları yapılır.
• Öğrenci bilgi formu,
• YKS Yerleştirme Sonuç Belgesi,
• 1 adet 4,5 x 6 cm boyutunda fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır),
• Nüfus cüzdanı fotokopisi,
• Mezun olduğu okul diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi ve bir adet fotokopisi,
• Pasaport fotokopisi (resim ve kimlik bilgilerin olduğu sayfalar),
• Askerlik çağına gelmiş erkek adaylar için, ilgili askerlik şubesinden alınacak "Bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlik yükümlülüğü açısından sakınca olmadığına " ilişkin belge; askerliğini yapmış olanlar için terhis belgesinin fotokopisi.
Sağlık Raporu: Kazakistan Cumhuriyeti kanunları gereğince Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerin, Kazakistan’a gittiklerinde Üniversite hastanemizden bulaşık hastalıkları olmadığına dair sağlık raporu alması gerekmektedir. Ön kayıtta sağlık raporu istenmemektedir.
Üniversitemize yerleşen adayların kaydolabilmeleri ve vize alabilmeleri için en az 2 (iki) yıl geçerli pasaportlarının olması zorunludur.
Pasaport işlemleri zaman alacağından, üniversitemizi tercih eden adayların kayıt tarihlerini kaçırmaması için İl ve ya İlçe Nüfus Müdürlüğüne zamanında pasaport başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Mütevelli Heyet Başkanlığı Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosuna kayıt işlemlerinizi yaptırdıktan sonra, vize davetiye işlemleriniz Başkanlığımız tarafından toplu olarak başlatılacaktır. Vize davetiyeniz çıktıktan sonra size e-posta yolu ile ulaştırılacaktır. Davetiyeniz çıktıktan sonra en geç 3 (üç) iş günü içinde Ankara Kazakistan Büyükelçiliği Konsolosluk bölümüne şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Öğrenci vizesi bir yıllık verilmekte olup her yıl giriş-çıkış vizesi almak ve vize süresini takip etmek öğrencinin kendi sorumluluğundadır.
Kayıt yaptıran öğrencilerin, Üniversiteye ilk gidiş organizasyonu Mütevelli Heyet Başkanlığınca, vize ve bilet işlemlerinin bitirilmesine bağlı olarak muhtemelen Eylül ayında, bir görevli refakatinde topluca yapılmaktadır. Öğrenciler istedikleri takdirde münferit olarak da seyahat edebilirler. İstanbul-Türkistan arası uçakla seyahat edilir. Gidiş ulaşım ücreti, öğretim yılı başında, geliş ulaşım ücreti ise öğretim yılı sonunda, Üniversite Rektörlüğünce ödenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, hangi bölüme yerleştirilmiş olurlarsa olsunlar, bir yıl hazırlık sınıfı okumaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilmektedir.
Hazırlık eğitiminde Türkiyeli öğrenciler; Kazak Dili ve Rus Dili, Kazakistanlı öğrenciler; Türk Dili ve İngiliz Dili, diğer ülke ve toplulukların vatandaşları ise Türk Dili ve Kazak Dili eğitimi almaktadırlar.
Hazırlık dil öğretimi, Kentav şehrindeki Hazırlık Dil Öğretim Fakültesi binasında eğitim vermekte olup hazırlık sınıfı öğrencileri, Kentav şehrindeki yurt binasında barınmaktadır. Kentav şehrinde yaklaşık 300’er kişi kapasiteli, 2-4 kişilik odalara sahip erkek ve kız yurdu bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, ilgili bölümler için öngörülen puan türlerine göre ÖSYM tarafından yapılır. Üniversitemizi yerleştirilen adayların, ilan edilen tarihlerde Ankara’daki Mütevelli Heyet Başkanlığında ön kayıtları yapılır.
Üniversitemize yerleşen öğrencilerin, Kazakistan vize işlemleri Başkanlığımızca yapılır. Öğrencilerimizin vize işlemlerinin en kısa zamanda tamamlanmasını müteakip Türkistan'a ulaştırılmaları, Mütevelli Heyet Başkanlığı'nca koordine edilir. Öğrencileri ilk gidişlerinde Mütevelli Heyet Başkanlığından bir görevli refakatinde toplu olarak Üniversiteye ulaşımları sağlanır. Öğrenci kesin kayıtları Üniversite Rektörlüğünce yapılır. Kesin kayıtta ayrıca belge istenmemektedir.
Üniversitemizde eğitim dili Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesi'dir. Hazırlık sınıfında Kazakça, Rusça dillerinde eğitim verilmektedir.
T.C. vatandaşı öğrencilerin, hangi bölüme yerleştirilmiş olurlarsa olsunlar, bir yıl hazırlık sınıfı okumaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin, Üniversite ile ilişiği kesilir.
Üniversitemizde örgün eğitim, ücretsiz ve harçsızdır.
Üniversitemizde okumaya hak kazanan öğrencilere, her yıl (yılda bir defa) gidiş için 500 USD ( 180.000 T ), geliş için 500 USD karşılığı ( 180.000 T ) Tenge yol ücreti Kazakistan’a gittikten sonra Üniversitesi Rektörlüğünce Tenge olarak ödenir. Hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere yaklaşık 50 USD karşılığı Tenge, üst sınıfta okuyan öğrencilere yaklaşık 100 USD karşılığı Tenge burs verilir; 1. sınıfın 1. döneminden itibaren her bir dersin notu en az 2,33 olması halinde öğrencinin bursu devam eder. Hazırlık hariç, üst sınıfta okuyup da bir dersten 2,33’den düşük not alan veya başarısız olan öğrenciler, öğrenimlerine ücretsiz olarak devam eder ancak burs haklarını kaybederler. Ayrıca öğrencilerimiz, burs/kredi için TC Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurabilmektedir. Öğrenciler, barınma ve kişisel giderlerini kendileri karşılar. Bir öğrencinin aylık şahsi giderleri ortalama 250 - 300 USD civarındadır.
Üniversitemiz, modern kız ve erkek öğrenci yurtlarına sahiptir. Türkistan Yerleşkesinde, yaklaşık 650 kişilik kapasiteli erkek ve kız yurtlarımız, öğrencilerimize hizmet vermektedir. Ayrıca Türkistan ve Kentav şehirlerinde öğrenci yurtları bulunmaktadır. Hazırlık sınıfındaki öğrencilerin yurtta kalmaları zorunludur. Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler ilk yıl Kentav şehrindeki öğrenci yurtlarında kalmaktadır. Yurt ücreti aylık yaklaşık 12 USD karşılığı Tengedir.
Üniversitenin Türkistan yerleşkesinde bulunan yemekhanede aynı anda 400 kişinin yemek yiyebileceği öğrenci yemekhanesi, modern bir donanıma sahiptir. Öğrencilerimiz, yemekhaneden, tabldot usulüyle yiyebilecekleri 4 çeşit yemek için ortalama yaklaşık 1,5 - 2 USD karşılığı Tenge ücret ödeyerek yararlanabilmektedir. Yemekhanede öğle ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğün yemek verilmektedir.
Üniversitemizden alınan diplomaların Kazakistan ve Türkiye’de aynı alan ve aynı düzeyde eğitim veren yükseköğretim kurumlarının diplomalarına ve bunlara verilmiş haklara eşdeğerliliği kanunla sağlanmıştır.
Türkiye’den gidecek öğrencilerin Türkistan’a ulaşımı Türk Hava Yolları ve Astana Hava Yolları ile direkt yapılabilmektedir. İstanbul-Türkistan arası yaklaşık 5 saattir.
Türkiye ile Türkistan arasında 3 saatlik bir saat farkı vardır.
Hukuk ve Tıp Fakültesine Türkiye’den öğrenci alınmamaktadır. ÖSYM’nin her yıl yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan Üniversitemizde tercih edebileceğiniz bölümlere, bölümlerin kontenjanlarına ve tavan taban puanlarına ulaşabilirsiniz.
Hazırlık sınıfı eğitimi Ekim ayının ilk haftası, üst sınıfların eğitimi Eylül ayının ilk haftası itibariyle başlamaktadır.
Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 11. Maddesine göre; T.C. uyruklu öğrenciler, kayıtlı olduğu programdan başka bir programa geçiş yapamazlar.
TC vatandaşları Erasmus Programı ile Avrupa üniversitelerine gidebilir. Gidebilmesi için B2 seviyesinde İngilizce bilme zorunluluğu vardır. Her sene belirli tarihlerde Seviye Belirleme Sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlar Türkçe ve İngilizcedir. Bu sınavlardan en yüksek puan alan öğrenciler anlaşmalı olduğumuz Avrupa üniversitelerinde 1 dönemliğine eğitim hakkı kazanmaktadır. TC vatandaşı öğrenciler Mevlana Değişim Programından yararlanamamaktadır.
Üniversitemiz hastanesinde ve sağlık merkezinde öğrencilere sağlık hizmeti ücretsiz verilmektedir.
Üniversitemize yerleşen TC vatandaşı öğrencilerin hazırlık sınıfında yurtta kalması zorunludur. Üst sınıflarda evde kalmak isteyen öğrenciler için ev kiraları; Türkistan şehrinde 130-300 ABD Doları civarında, Kentav şehrinde ise 100-250 ABD Doları civarındadır.
Kayıt dondurma, öğrencinin eğitimine devam edemeyecek durumda bir hastalığı olması halinde heyet raporu ile dondurma hakkına sahiptir. En az 1 en fazla 2 yarıyıl kayıt dondurulabilir.