Üniversitemize Türkiye'den öğrenim görmek üzere gidecek öğrencilerin ön kayıt ve gidiş işlemleri, Mütevelli Heyet Başkanlığımız bünyesindeki Öğrenci İşleri Birimi tarafından yürütülmektedir. Üniversite Rektörlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Yabancı Uyruklu Öğrenci İşleri Birimi; Türkiye, Türk Devlet ve Akraba Topluluklardan gelen öğrencilerin resmî iş ve işlemlerini yürütmektedir. Aynı zamanda öğrencilerimizin aileleri başta olmak üzere ülkelerindeki resmi kurum ve kuruluşlarla irtibatı sağlamaktadır.
Örgün eğitim-öğretim, yıl olarak iki dönemden ibaret olup, mezun olma durumundaki sınıflar hariç, tüm sınıflar için 30 haftalık bir süreyi kapsar. Eğitim-öğretim süresi, bölümlere göre farklılık gösterir.
Dönem usulü ve kredili ders geçmeye dayalı eğitim-öğretim sistemimiz, öğrenci merkezli bir akademik ortamda yürütülmektedir.
Üniversitemizde örgün eğitim-öğretim, harçsız ve burslu (grant), harçsız (kvota) ve ücretli olarak yapılmaktadır. Öğrencilerin bursları dönem sonundaki not ortalamalarına göre devam eder veya kesilir.
Türkiyeli öğrenciler için eğitim öğretim harçsızdır. Kazakistan Cumhuriyeti dışından kabul edilen, ücretsiz ve burslu örgün eğitim öğrencileri, yönetmeliklerde belirlenen şartları yerine getirememeleri hâlinde, burs haklarını kaybederler fakat eğitim ücreti ödemezler.
Öğrencilerin Ülkelere Göre Dağılımı tablosu için tıklayınız
Giriş sınavını kazanan Kazakistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülkelerin lise ve dengi okul mezunu vatandaşları, üniversitemizde öğrenim görme hakkına sahiptir.
Üniversitemiz Tüzüğü gereği, öğrenciler, Kazakistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, diğer Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile Türk ve Akraba Toplulukları mensuplarından oluşmaktadır
Kazakistan’dan
Kazakistan vatandaşı olan öğrenciler, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nca yapılan merkezî öğrenci seçme sınavlarında aldıkları puanlar ve kontenjanlar göz önüne alınarak yerleştirilmektedirler.
Türkiye’den
Türkiye’den gidecek öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, ilgili bölümler için öngörülen puan türlerine göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezî sınava göre gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, hangi bölüme yerleştirilmiş olurlarsa olsunlar, bir yıl hazırlık sınıfı okumaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilmektedir. Hazırlık hariç, üst sınıfta okuyup da başarısız olan öğrenciler, öğrenimlerine ücretsiz olarak devam ederler ancak burs haklarını kaybederler. Ayrıca öğrencilerin bursları, dönem sonundaki notlarına göre devam eder veya kesilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere, yılda bir defaya mahsus olmak üzere ulaşım desteği sağlanmakta ve başarı durumuna göre burs verilmektedir. Öğrenciler barınma ve kişisel giderlerini kendileri karşılamaktadır. Türkiye’den Üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanan yeni öğrencilerin pasaport ve vize işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Kentav’a ulaştırılmaları, Mütevelli Heyet Başkanlığınca koordine edilmektedir.
Türk Dünyasından
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından öğrenci seçimi Rektörlük tarafından yapılmaktadır. Posta yoluyla, internet üzerinden ya da anlaşma yapılan resmî kurum ve kuruluşlar aracılığıyla Rektörlüğe gelen başvurular, kurulan komisyon tarafından belirlenen ölçütlere göre değerlendirilerek öğrenci seçimi yapılır. Türk Dünyasından kabul edilen öğrencilere, yılda bir defaya mahsus ulaşım ücreti desteği sağlanmakta ve Eylül-Haziran ayları dahil olmak üzere yılda 10 ay süreyle aylık 100 Amerikan Doları burs verilmektedir.Öğrenciler, barınma ve kişisel giderleri kendileri karşılamaktadır.
Üniversitemize ÖSYM tarafından yerleştirilen adayların ön kayıtları, Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından ilan edilen tarihlerde e-devlet üzerinden ya da Ankara’daki Mütevelli Heyet Başkanlığında ön kayıtları yapılır.
• Öğrenci bilgi formu,
• YKS Yerleştirme Sonuç Belgesi,
• 1 adet 4,5 x 6 cm boyutunda fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır),
• Nüfus cüzdanı fotokopisi,
• Mezun olduğu okul diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi ve bir adet fotokopisi,
• Pasaport fotokopisi (resim ve kimlik bilgilerin olduğu sayfalar),
• Askerlik çağına gelmiş erkek adaylar için, ilgili askerlik şubesinden alınacak "Bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlik yükümlülüğü açısından sakınca olmadığına " ilişkin belge; askerliğini yapmış olanlar için terhis belgesinin fotokopisi.
Sağlık Raporu: Kazakistan Cumhuriyeti kanunları gereğince Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerin, Kazakistan’a gittiklerinde Üniversite hastanemizden bulaşık hastalıkları olmadığına dair sağlık raporu alması gerekmektedir. Ön kayıtta sağlık raporu istenmemektedir.
Üniversitemize yerleşen adayların kaydolabilmeleri ve vize alabilmeleri için en az 2 (iki) yıl geçerli pasaportlarının olması zorunludur.
Pasaport işlemleri zaman alacağından, üniversitemizi tercih eden adayların kayıt tarihlerini kaçırmaması için İl ve ya İlçe Nüfus Müdürlüğüne zamanında pasaport başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Mütevelli Heyet Başkanlığı Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosuna kayıt işlemlerinizi yaptırdıktan sonra, vize davetiye işlemleriniz Başkanlığımız tarafından toplu olarak başlatılacaktır. Vize davetiyeniz çıktıktan sonra size e-posta yolu ile ulaştırılacaktır. Davetiyeniz çıktıktan sonra en geç 3 (üç) iş günü içinde Ankara Kazakistan Büyükelçiliği Konsolosluk bölümüne şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Öğrenci vizesi bir yıllık verilmekte olup her yıl giriş-çıkış vizesi almak ve vize süresini takip etmek öğrencinin kendi sorumluluğundadır.
Kayıt yaptıran öğrencilerin, Üniversiteye ilk gidiş organizasyonu Mütevelli Heyet Başkanlığınca, vize ve bilet işlemlerinin bitirilmesine bağlı olarak muhtemelen Eylül ayında, bir görevli refakatinde topluca yapılmaktadır. Öğrenciler istedikleri takdirde münferit olarak da seyahat edebilirler. İstanbul-Türkistan arası uçakla seyahat edilir. Gidiş ulaşım ücreti, öğretim yılı başında, geliş ulaşım ücreti ise öğretim yılı sonunda, Üniversite Rektörlüğünce ödenir.
Kazakistan Cumhuriyeti Öğrenim Vizesi İşlemleri
Mütevelli Heyet Başkanlığı Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosuna kayıt işlemlerinizi yaptırdıktan sonra, vize davetiye işlemleriniz Başkanlığımız tarafından toplu olarak başlatılacaktır. Vize davetiyeniz çıktıktan sonra size e-posta yolu ile ulaştırılacaktır. Davetiyeniz çıktıktan sonra en geç 3 (üç) iş günü içinde Ankara Kazakistan Büyükelçiliği Konsolosluk bölümüne şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir.
Öğrenci vizesi bir yıllık verilmekte olup her yıl giriş-çıkış vizesi almak ve vize süresini takip etmek öğrencinin kendi sorumluluğundadır. Öğrenim görmekte olan öğrencilerin Rektörlük Pasaport Biriminden bilgi alarak zamanı içinde vize işlemlerini yapması gerekmektedir.
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği
Tel: 0312 491 91 00
Adres: Kılıç Ali Sok. No: 6 Oran Sitesi Çankaya-Ankara
Web sitesi: www.kazakistankonsoloslugu.org
Vize Günleri/Saatleri: Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma. 09.00-12.00
Kazakistan öğrenim Vizesi almak için gerekli evrak:
1. Pasaport (pasaportun süresinin başvuru yapıldığı tarih itibariyle en az 2 yıl olması gerekmektedir);
2. Bir adet fotoğraf (3x4) (fotoğraf son altı ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır)
3. Başvuruda bulunan şahsın vize başvuru formu doldurması gerekmektedir;
4. Vize başvurusunda bulunan şahısların pasaport iadesi, normal olarak başvuru tarihinden 1 hafta sonra yapılmaktadır.
Vize Günleri/Saatleri: Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma. 09.00-12.00
Üniversiteye kayıtlı olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı öğrencilerin askerlik işlemleri Türkistan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Türk Dünyası öğrencilerinden sorumlu Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür. Düzenlenen tecil belgeleri Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosu tarafından yerli askerlik şubelerine gönderilir.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran T.C. Vatandaşı öğrenciler kayıt sırasında Askerlik Şubelerinden aldıkları Askerlik Durum Belgesi'ni verirler. Bu belgede " Bir fakülte veya yüksekokula kayıt olmasında askerlik yükümlülüğü açısından bir sakınca yoktur" ifadesi yer alır.
Askerlik sevk tehir işlemi öğrencinin lisans programına kayıt tarihini takip eden iki ay içinde, Türk Dünyası Öğrenci İşleri Şube Müdürlüğü tarafından Ek-C2 belgesi düzenlenerek, yerli Askerlik şubelerine bildirilir. Bu işlem öğrencinin öğrenimi süresince bir defaya mahsus olmak üzere yapılır.
Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerden öncelikle 18 yaşını bitirmiş, 19 yaşından gün almış olanların sevk tehir işlemleri yapılır. 30 (gün almış) ve üzeri yaşta olan öğrenciler için askerlik sevk tehir işlemi yapılmaz.
Öğrencilerin; ilişik kesme, lisans programında azami öğrenim süresinin dolması durumlarında, en geç iki ay içinde, Türk Dünyası Öğrenci İşleri Şube Müdürlüğü’nce Ek-C2 Belgesi düzenlenerek yerli Askerlik şubelerine gönderilir.
Mezun olan öğrenciler mezuniyet tarihinden itibaren iki ay içerisinde diplomalarıyla Askerlik şubesine giderek Yedek Subay Aday Adaylığına karar aldırır. Bu kararı aldıranların Askerlik şubelerince bir yıla kadar Askere Sevkleri tehir edilir. Bu kararı aldırmayanlar hakkında Askerlik şubelerince kanuni işlem yapılır.
Askerlik nedeni ile polis veya jandarma tarafından aranması durumunda, öğrencinin Türkistan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ilgili şubeye başvurması gerekir.
Öğrenim Süresince Öğrencilere Türkiye’den Para Gönderilmesi
Türkiye’den gidecek öğrencilerin Türkistan’a ulaşımı Türk Hava Yolları ve Astana Hava Yolları ile direkt yapılabilmektedir. İstanbul-Türkistan arası yaklaşık 5 saattir.
Türkiye ile Kazakistan arasında 3 saat fark vardır.
Vize
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir aydan az seyahatleri için vize almasına gerek yoktur. Bu sürenin aşılması durumunda vize alınması gerekmektedir. Öğrencilerimiz ise eğitim vizesi almaktadırlar. Öğrencilerimizin vize işlemleri, Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından yapılmaktadır.
ZORUNLU STAJLARINI TÜRKİYE’DE YAPACAK OLAN T.C. VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE
17.04.2008 tarih ve 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin b bendi “b) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ile Yükseköğretim Kurumları staj görevini yerine getirecek olan öğrencilerini bu düzenleme ile sadece kısa vadeli sigorta kolu (iş kazası ve meslek hastalığı sigortası) kapsamında sigortalı yapacak olup diğer sigorta kolları uygulamayacaktır hükmü yer almaktadır. Yine aynı kanunun 87 inci maddesinin e bendi “5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğrenim sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumu,”hükmüile yüksek öğrenim kurumları sosyal güvenlik işlemlerini yerine getirmekle yükümlü kılınmıştır.
Zorunlu staj yapacak olan öğrencilerin staj yaptıkları tarihlerde sigortalı olmaları kanuni zorunluluktur. Sigorta ile ilgili işlemler Başkanlığımız İdari ve Mali İşler Koordinatörlüğünce yürütülecektir.
Mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerimizin sigorta işlemlerinin yürütülmesi, işleyişi ve genel olarak dikkat edilmesi gereken hususlara ve yapılacak uygulamaya ilişkin bilgiler aşağıda belirtilmektedir.
Zorunlu stajlarını Türkiye'de yapmak isteyen öğrencilerin, öncelikle Üniversitemiz Rektörlüğü Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir. Rektörlükçe Türkiye'de staj yapması uygun görülüp, Başkanlığımıza staj bilgileri bildirilenlen öğrencilerin sigorta giriş işlemleri yapılacaktır.
Türkiye'de staj yapmaları uygun görülen öğrencilerin, staj başlama tarihinden en az 10 gün önce istenilen belgelerle Ankara Örgün Eğitim Öğrenci İşleri’ne başvurmaları gerekmektedir. Sigorta giriş işlemleri tamamlanmadığı takdirde yasal zorunluluk yerine getirilmemiş olacağından zamanında bildirim yapılması önem taşımaktadır.
Öğrenci, istenilen belgelerle başvurduktan sonra Başkanlığımızdan SGK işe giriş bildirgesini alarak staj yapacağı işyerine teslim etmelidir. Ankara dışından başvuracak öğrencilerin, istenilen belgeleri posta ile göndermeleri gerekmektedir.
SGK işe giriş bildirgesini aldıktan sonra staj tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
İstenilen Belgeler
Zorunlu staj yapacak olan öğrencilerimizin dikkatine ve bilgilerine önemle duyurulur.
Mütevelli Heyet Başkanlığı
T.C. vatandaşı öğrencilerin eğitimleri süresince öğrenci belgesi ve harçsız pasaport istekleri için belge Mütevelli Heyet Başkanlığı öğrenci işlerince verilmektedir. Gerekli olacak diğer belgelerinizi transkript, ders içerikleri, disiplin cezası alıp almadığınız ile ilgili vb. belgeleri Rektörlük Öğrenci İşlerinden almanız gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen işlemler için T.C. vatandaşı öğrenciler, ilgili dilekçe formlarını doldurup Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosuna bizzat veya posta/e-posta ile gönderebilir.
Murat KELEŞ
Academic Mobility Department
Mevlana-Erasmus+ coordinator
Khoja Ahmed Yesevi International Turkish-Kazakh University
Main Administration Building, 29 B. Sattarkhanov ave.,
Turkistan, South Kazakhstan, 161200
e-mail: mevlana@ayu.edu.kz
e-mail2: muratkeles08@hotmail.com
tel/fax: 8 725 33 6 37 71
mob: +7 778 535 37 78
Öğrenci İşleri Eş Müdürü
Murat KELEŞ
Türkistan/KAZAKİSTAN
Tel-Fax: 007 725 33 636 28
Santral: 007 725 33 636 36
e-posta : ogrenciisleri@ayu.edu.kz
Örgün Eğitim Öğrenci İşleri Ankara İrtibat Bürosu
Tel: 0312-216 06 24
Fax: 0312-223 34 29
e-Posta: egitim@yesevi.edu.tr
Uzaktan Eğitim Öğrenci İşleri
Tel: 0312-216 06 50
Fax: 0312-216 06 59
Web Sitesi: www.turtep.edu.tr